CARTA DEL MOVIMENT FEMINISTA DE MALLORCA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

El Moviment feminista de Mallorca, denunciem els continguts misògins i sexistes publicats recentment. Ens referim a l’article d’opinió del Diari de Mallorca (10/01/2016) l’autor del qual justifica i culpa a les dones de les violacions que sofrim, a la publicació d’imatges i continguts sexistes i racistes per a la promoció de la festa de Sant Antoni per part de la revista Perlas y Cuevas i al cartell de la XV Màster de Pesca Submarina de la Ciutat de Palma, que a més, compta amb finançament públic. El que ens resulta inadmissible, és que en el 2003 a instàncies de l’Institut Balear de la Dóna del Govern Balear, el sindicat de Periodistes signa el Decàleg per al Tractament de la informació sobre les diferents violències cap a la dona, a manera de compromís ètic i que va ser ratificat per l@s professionals i les seves empreses; però tanmateix sembla que això “dorm en un calaix”.

Aquestes publicacions, que a dia d’avui no han estat retirades, evidencien la naturalitat amb la qual s’assumeix que aquests continguts formen part de la llibertat d’expressió. En un Estat en el qual es jutja a gent per escriure un tuït ofensiu, les dones hem de seguir suportant en pro d’aquesta llibertat d’expressió, no només que se’ns culpi de les violències que sofrim, sinó també, que se’ns digui que aquestes succeeixen per lluitar pels nostres drets. Les dones hem de continuar consentint  que s’estereotipin i cosifiquen els nostres cossos per vendre i promocionar qualsevol producte o esdeveniment.

La misogínia es basa en tres pilars bàsics: la inferioritat moral, la intel·lectual i la física que se’ns atribueix a les dones per sustentar i justificar el patriarcat. A partir d’aquí tot val amb nosaltres. Que ens violin, que ens matin, que ens calin foc per desfigurar-nos, que matin a les nostres filles, fills i noves parelles, que s’usin els nostres drets com a croms intercanviables en política, que se’ns cosifique fins a la sacietat… podríem omplir fulls i fulls.

Per això exigim una rectificació i disculpes públiques del Diari de Mallorca, de la revista Perlas y Cuevas i de l’organització del XV Màster de pesca submarina de la ciutat de Palma per difondre continguts clarament misògins i sexistes.

Emplacem als mitjans de comunicació:
A complir el protocol per a mitjans de l’IBD.
A elaborar codis deontològics amb perspectiva de gènere.
A apostar per la formació de les seves treballadores i treballadors en matèria de gènere
A apostar per la qualitat informativa i d’opinió.
A unir-se de forma activa al Pacte de Mallorca per una Vida Lliure de Violències Masclistes

Així mateix, emplacem a les institucions:
A revisar i actualitzar el protocol de mitjans i exigir el seu compliment
A emprendre les accions necessàries per a la retirada dels continguts sexistes referits       anteriorment.
A establir la perspectiva de gènere com a requisit per rebre finançament públic.
Al fet que compleixin els compromisos adquirits amb l’Assemblea 7N en la lluita contra violències masclistes.